LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Idunagatan LSS

Tfn: 072-548 85 03

Besöksadress: Idunagatan 5A, Uppsala
Postadress: 753 33 Uppsala
Föreståndare: Tekla Agne, 076-135 81 51
Placeringsansv: Centrala placeringsenheten, 0771-11 33 11
Platsantal: 8
Lagrum: LSS 9:8, Bostad med särskild service för barn och ungdomar


Målgrupp: Idunagatan är ett gruppboende för unga kvinnor och män 15-21 år som omfattas av LSS personkrets 1. Vi är inriktade på ungdomar med Aspergers syndrom och högfungerande autism.

Verksamhetsinriktning: Idunagatan är ett familjärt gruppboende i Svartbäcken, bara tio minuter från centrala Uppsala. Vi har åtta fullt utrustade och modernt möblerade lägenheter, bestående av ett rum med badrum. Wifi ingår. I huset finns även gemensamma ytor i form av vardagsrum med TV och TV-spel, kök och tvättstuga. Hus och lägenheter är funktionsanpassade med hiss mellan våningarna.

Så fungerar det att bo här
Boende hos oss har du två kontaktmän. Det är två personer i personalen som hjälper lite extra med planering och struktur. För att skapa trivsel här är vi noga med att ta reda på hur individen vill ha det, vilka rutiner som fungerar, vad som behövs hjälp med och vad hen vill bli bättre på. Men framför allt är vi intresserade av att ta reda på vad individen är bra på och gillar!

Tillsammans skapas en genomförandeplan, så att vi vet vilka mål som finns. Vi stöttar sedan i att utveckla fungerande rutiner i vardagen, till exempel kring:
- Klädvård och hygien
- Planering av och inköp till hushållet
- Möblering av lägenheten
- Hushållsbudget
- Kost och matlagning (själv och tillsammans med andra)
- Städning
- Samarbete i huset och trädgården för att gör det trivsamt att bo här

I arbetet använder vi oss av lågaffektivt bemötande (LAB), som innebär att vi jobbar lågmält och förebyggande. Vi tar också hjälp av tydliggörande pedagogik samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) för att förklara aktiviteter och uppgifter på ett visuellt tydligt och strukturerat sätt.
Vi arbetar mycket med kognitiv affektiv träning. Det innebär att vi hjälper sätta upp mål för att bli bättre på att kommunicera, att öka förståelsen om dig själv och att bättre kunna samspela med andra människor.
Vi vill gärna samarbeta med föräldrar/vårdnadshavare. Vi står för en hemresa i månaden, där vi själva skjutsar eller ordnar tåg-/bussbiljett.

Sysselsättning och aktiviteter
En motiverande sysselsättning är viktigt för att man ska må bra. Vi hjälper till att planera skolgång, praktik eller annan sysselsättning utifrån individens styrkor, intressen och behov.
I en stor stad som Uppsala finns det många skolor att välja mellan, med olika inriktningar, och några av dem har vi ett närmare samarbete med. Vi stöttar med läxor och att jobba mot målen i skolplanen. Vi håller kontakten med skolan och deltar på möten om så önskas.
När inte skola är aktuell stöttar vi i att hitta anpassat arbete, helg-/sommarjobb eller praktikplats. Praktik och extrajobb är bra erfarenheter att ta med sig in i vuxenlivet.
En gång i veckan håller vi boendemöte, där vi tar upp synpunkter, önskemål och planering av veckan.

Personal
På Idunagatans gruppboende finns personal på plats dygnet runt, med en vaken natt.
Hos oss arbetar både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer. Personalens kompetens matchas noga för att möta behoven för er som bor här.
All ordinarie personal har en grundläggande omvårdnadsutbildning samt erfarenhet inom LSS. Vissa har en pedagogisk bakgrund. Många av våra vikarier studerar inom psykologi, pedagogik eller omvårdnad, till exempel till beteendevetare, socionomer eller psykologikandidater. Även vikarierna har en lång erfarenhet av att arbeta inom LSS. Personalen genomgår fortlöpande kompetensutveckling, utbildningar och regelbunden handledning.

Geografi: Idunagatan ligger centralt i Uppsala, i Svartbäcken, i ett villaområde.

Huvudman: Humana LSS

Upptagningsområde: Hela landet

Inskrivningsförfarande: Humanas centrala placeringsenhet: placering@humana.se eller 0771-11 33 11

Övriga upplysningar: Här välkomnas husdjur efter bedömning.

"Idunagatan LSS" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. LSSGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Diagnosgrupp
ADHD
Aspergers syndrom
Autismliknande tillstånd
Autistiska syndrom
Fobier/Depressioner
Inlärningsvårigheter
Neuropsykiatriska diagnoser
Psykiskt funktionshinder
Psykosocial problematik
Utvecklingsstörning
Ångestsyndrom
Lagrum
LSS 9: 8p. - Bostad med särskild service för barn och ungdomar
Målgrupp
Pojkar och flickor
Personkrets
LSS1
Särskilda upplysningar
Personalhandledning finns
Stöd och service till vissa funktionshindrade - LSS
Tillståndsbevis utfärdat av Socialstyrelsen/IVO