LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Bemötande av barn och unga i kris"
Föreläsare: Teija Bervokk, kommunikolog.
Teija tar bland annat upp hur vuxna kan upptäcka signaler kring barns dåliga mående – med betoning på: Vad gör jag då? Hur hanterar jag den första paniken? Hur gör jag för att inte kränka barnens integritet – men samtidigt ha koll och omsorg? Hur ställer jag rätt frågor för att leda en berättelse vidare? Hur möter jag barnen fysiskt?
Gränser, jag/du-sortering och hon ger många praktiska övningar för att skapa förståelse för vilka tillstånd våra egna första reaktioner kan skapa hos barn i kris – samt handfasta tips på hur vi kan göra istället. 

10.20 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Vägen från utanförskap till innanförskap bland barn och unga"
Föreläsare: Sascha Abdelnabi, 
kvalificerad kontaktperson för olika kommuner och bedriver konsultstödda familjehem. Han har även varit behandlingsassistent på ett ungdomsboende/skyddat boende i fem år, övervakare för frivården samt ledsagare för unga straffade.
Sascha föreläser om ungdomar i riskzonen, familjer i kris, problematiken kring ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (ADHD, ADD etc.) samt ger praktisk handledning och verktyg i hur man kan möta dessa unga människor för att få dem till en ljusare vardag. Hur pratar vi med våra ungdomar som har missbruksproblem? Cannabisproblematiken - hur bemöter vi den? Är det ofarligt? Hur kan vi jobba mer effektivt?
Avslutningsvis kommer vi att få tips på "enkla vägar för att inte misslyckas".

12.00 Lättare lunch

13.00

"Att förlora ett barn till drogerna"
Föreläsare: Elisabet Greek, journalist, medförfattare och redaktör för den uppmärksammade boken - Vi begravde våra barn. I boken berättar 33 mammor om sina barn, som dog av droger eller läkemedel. En av dem var Elisabets son Björn.
Nästan 1 000 människor dör varje år i Sverige av narkotika eller narkotikaklassade läkemedel. Oftast börjar det med cannabis, men det kanske inte hjälper mot demonerna, oron eller prestationsångesten. Det är inga svårigheter att komma över Citadon, Metadon, Subutex, Oxycontin, Xanor och Tramadol. Spice, GHB och Fentanyl är ett sms eller mejl bort. Amfetamin och Heroin. Ibland, ibland inte.

Den 6 november 2015 fick Elisabet Greek samtalet som är varje förälders mardröm. Det som talade om att hennes son Björn hade hittats död. Björn blev 20 år, fyra månader och 23 dagar. Det var hans tid på jorden innan han dog av en överdos.
"Björn var killen med det sneda leendet och den kluriga blicken. Han ville alltid veta hur saker fungerade; han vände, vred, kollade och pillade på allting. Han tänkte och analyserade. Han var nyfiken och intresserad av sin omvärld. Omtyckt, social och artig. Känslig, med ett stort hjärta. Punktlig och pålitlig. Världens bästa storebror. Min son. Min son."

I föreläsningen berättar Elisabet öppet och personligt om hur Björn redan vid 13-årsåldern drogs ner i missbruket och beroendesjukdomen. Hon berättar också om hur det är att sörja ett barn och om att ändå orka leva vidare.
#stoppabegravningarna

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

Föreläsningen fortsätter om "Att förlora ett barn till drogerna"

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Program

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.