LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Boktips Hösten 2023

Aldrig släppa taget

Av Tilda och Frida Boisen

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster.

Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten. Mor och dotter förenas i en livsviktig resa för att förstå varandra, för att förstå sig själva och för att hitta tillbaka till livet.

Aldrig släppa taget är en berättelse som krossar tabun och skam om psykisk ohälsa. Det är en berättelse om en tonårsdotter som kämpar för sitt liv. Om föräldrar som krigar för att hjälpa men inte når fram. Om ett samhälle där resurserna inte räcker till, där unga blir satta på vänt, med de mest fruktansvärda av konsekvenser. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.

Det stora sveket: berättelsen om skyddsnätet som inte fanns

Av Walter Kalmaru

Walter Kalmaru bor och lever i Stockholm tillsammans med sin fru Lotta och sina två barn Maya och Salme. En till synes helt vanlig familj lever ett helt vanligt liv när en mörk figur gör entré i deras liv. Maya är 15 år när anorexin tar sitt grepp om henne. Snart har situationen eskalerat bortom all kontroll, och Walter och Lotta gör allt som står i deras makt för att få hjälp från de vårdande instanser som är ämnade att finnas tillhands.

Det blir en lång resa mot avgrunden där Mayas psykiska ohälsa till slut tar hennes liv. Längs resan hamnar även Mayas ett år äldre syster Salme i den psykiska ohälsans hänsynslösa grepp och efter ett problematiskt förhållande med fel person ser hon ingen annan utväg än att följa sin lillasyster.

Det här är deras historia, men det hade lika gärna kunnat vara din.

Det stora sveket är en berättelse om sveket från samhället och det svek två föräldrar känner gentemot sina barn, och illusionen om att vi lever i ett land där vi tas om hand när vi blir sjuka.

Att prata med unga om psykisk ohälsa

Av Selene Cortes

Att prata med unga om psykisk ohälsa bygger på intervjuer med ungdomar som har mått psykiskt dåligt under tonåren. Vad hjälpte dem? Var det särskilda personer eller situationer som gjorde att något ändrades till det bättre? Den gemensamma nämnaren hos samtliga ungdomar är att en medmänniska valde att se dem, ta initiativ till samtal och lyssna. Vem den personen är har inte spelat någon roll, det viktiga är att samtalen blir av. Men det kan upplevas svårt att närma sig en person som inte mår bra. Räcker min kunskap? Tänk om jag blir överväldigad av det jag får höra eller uppfattas som gränslös? Författaren presenterar konkreta samtalsnycklar att utgå från, men också vanliga fallgropar att hamna i - allt med målet att läsaren, oavsett vad samtalet handlar om, ska känna sig trygg att ta sig an det precis som om det vore vilket samtal som helst.

Förutom samtalsteknik tar boken också upp aktuell forskning om ungas psykiska hälsa i Sverige och hur den kan tolkas och problematiseras.

Boken riktar sig till den som i sitt arbete eller i privatlivet träffar unga människor och därför har en möjlighet att möta dem i samtal.

Framtidens digitala lärande

Av Torkel Klingberg

Står vi på tröskeln till nästa stora digitala revolution? Den artificiella intelligensen är en av mänsklighetens mest omvälvande uppfinningar. Hur kommer denna blixtsnabba och oerhört kraftfulla transformation att påverka våra liv? Går det att balansera interaktionen mellan människa och maskin och lära sig av maskinerna, utan att de förstör vår koncentrationsförmåga och vårt självständiga tänkande?

I Framtidens digitala lärande tar den tongivande hjärnforskaren Torkel Klingberg oss med på en svindlande resa som tar sin början i ett grekiskt fiskenät och landar i en vision om framtidens digitala lärande. På ett initierat och medryckande sätt, med visionär blick och empirisk skärpa, undersöker Klingberg digitaliseringens riktning och möjligheter.



Fler artiklar Visa fler artiklar