LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

HVB- och Familjehemsdagen på Karlstad CCC

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på HVB/Familjehem. HVBGuiden.se arrangerar en HVB- och Familjehemsdag i Karlstad den 24 november 2021.

HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting. Här träffar ni potentiella samarbetspartners, HVB/Familjehemsverksamheter, tar del av senaste nytt och får massor med inspiration till er dagliga verksamhet.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Karlstad den 24 november 2021. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Vad händer i hjärnan när man blir beroende?"
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, specialiserad inom utredning och behandling av bland annat ADHD och autismspektrumproblematik, och forskare vid Karolinska Institutet kring samsjuklighet mellan ADHD, beroende och emotionell instabilitet med fokus på miljömässiga och ärftliga riskfaktorer.

För att kunna behandla och motverka missbruk måste vi förstå hur hjärnan fungerar. Därför är det nödvändigt att veta vilka riskfaktorer som finns, vilka varningstecken och vilka personer som vi ska vara mest observanta på.
Det här är en föreläsning som förklarar hur människan triggas av droger – oavsett om det är alkohol, droger eller spel – och att en beroendesjukdom oftast grundläggs redan i ungdomshjärnan. 

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Beroende och psykisk ohälsa: samsjuklighet hos barn, unga och vuxna" 
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund, se ovan.

Upp till var tredje person som söker vård för psykisk ohälsa har redan en beroendediagnos. Visserligen finns det flera vägar in i ett missbruk, men tuffa ungdomsår är definitivt en vanlig anledning att testa droger. Forskning visar vidare att i ju yngre ålder det sker, desto större är risken att fastna i beroende. Alltså måste preventiva insatser sättas in i god tid, vilket i sin tur förutsätter tidiga och korrekta diagnoser.

12.00 Lättare lunch

13.00

"Vägen från utanförskap till innanförskap bland barn och unga"
Föreläsare: Sascha Abdelnabi, kvalificerad kontaktperson för olika kommuner och bedriver konsultstödda familjehem. Han har även varit behandlingsassistent på ett ungdomsboende/skyddat boende i fem år, övervakare för frivården samt ledsagare för unga straffade.
Sascha föreläser om ungdomar i riskzonen, familjer i kris, problematiken kring ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (ADHD, ADD etc.) samt ger praktisk handledning och verktyg i hur man kan möta dessa unga människor för att få dem till en ljusare vardag. Hur pratar vi med våra ungdomar som har missbruksproblem? Cannabisproblematiken - hur bemöter vi den? Är det ofarligt? Hur kan vi jobba mer effektivt?
Avslutningsvis kommer vi att få tips på "enkla vägar för att inte misslyckas".

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Hunger, smärta och misär - att växa upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa"
Föreläsare: Lisbeth Pipping, författare, beteendevetare, föreläsare med egen erfarenhet.
De hade inga lakan i sängarna. De var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Lisbeth och hennes två småsystrar växte upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa. I skolan blev hon svårt mobbad. Och omvärlden valde att blunda. Kyrkan – den som familjen var engagerad i – såg, men gjorde ingenting. Socialsekreteraren konstaterade att Lisbeths mamma var i nivå med en sexåring – men lät ändå barnen bo kvar. Ingen ville se att barnen stundtals svälte eller att de inte blev sedda. ”Jag överlevde min uppväxt men jag vill aldrig leva om mitt liv.” 
Lisbeth vågar prata om det som är tabu för så många – att faktiskt vara glad över att slippa sin mor. ”Det hade varit bättre om mamma inte hade fött oss tre syskon. Alla har rätt att bli föräldrar men skyddsnätet måste bli bättre om föräldraskapet inte fungerar.”
Idag lever Lisbeth ett bra liv, har två vuxna barn och föreläser och skriver böcker om hur viktigt det är att se barnets utsatthet, att sätta barnen främst. Vi måste våga kämpa för att alla barn har rätt till en bra barndom. Vi måste våga se med barnets ögon.

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

HVB- och Familjehemsdagen Karlstad - 24 november 2021

Datum: 2021-11-24
Tid: 08:30-15:45
Ort: Karlstad
Plats: Karlstad CCC (Karlstad Congress Culture Centre)

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.


Vet du andra som borde gå på eventet? Fyll i deras mejladresser så bjuder vi in!

Åhörarmaterial

HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.

Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.

LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.