LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

HVB- och Familjehemsdagen på Umeå Folkets Hus

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på HVB/Familjehem. HVBGuiden.se arrangerar en HVB- och Familjehemsdag i Umeå den 16 november 2021.

HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting. Här träffar ni potentiella samarbetspartners, HVB/Familjehemsverksamheter, tar del av senaste nytt och får massor med inspiration till er dagliga verksamhet.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Umeå den 16 november 2021. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Vad händer i hjärnan när man blir beroende?"
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, specialiserad inom utredning och behandling av bland annat ADHD och autismspektrumproblematik, och forskare vid Karolinska Institutet kring samsjuklighet mellan ADHD, beroende och emotionell instabilitet med fokus på miljömässiga och ärftliga riskfaktorer.

För att kunna behandla och motverka missbruk måste vi förstå hur hjärnan fungerar. Därför är det nödvändigt att veta vilka riskfaktorer som finns, vilka varningstecken och vilka personer som vi ska vara mest observanta på.
Det här är en föreläsning som förklarar hur människan triggas av droger – oavsett om det är alkohol, droger eller spel – och att en beroendesjukdom oftast grundläggs redan i ungdomshjärnan. 

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Beroende och psykisk ohälsa: samsjuklighet hos barn, unga och vuxna" 
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund, se ovan.

Upp till var tredje person som söker vård för psykisk ohälsa har redan en beroendediagnos. Visserligen finns det flera vägar in i ett missbruk, men tuffa ungdomsår är definitivt en vanlig anledning att testa droger. Forskning visar vidare att i ju yngre ålder det sker, desto större är risken att fastna i beroende. Alltså måste preventiva insatser sättas in i god tid, vilket i sin tur förutsätter tidiga och korrekta diagnoser.

12.00 Lättare lunch

13.00

"Tystnadskultur, Drogberoende, Våld och Sexuella övergrepp"
Föreläsare: B Robert Andersson, terapeut, författare och föreläsare som har utvecklat behandlingsprogram inom svensk beroendevård.
Robert växte upp i ett hem med alkohol- och drogmissbruk och han utsattes regelbundet för våld. Han fann tillflykt hos sin stora förebild, sin farfar, men det var han som utsatte honom för sexuella övergrepp från 4 års ålder. 15 år gammal hamnade han i ett problemområde i Uppsala och här blev det raka vägen in i kriminalitet och missbruk. Robert levde ett destruktivt liv fram tills han var 28 år, då han med hjälp av socialtjänst och Kriminalvård fick komma till ett behandlingshem. Robert har skrivit boken "Jag ska döda er alla". Det var de orden som ekade i hans huvud som barn - att ge igen med kraft.

Roberts föreläsning vänder sig till dig som vill förstå utvecklingen mot en kriminell livsstil med känslokyla, avstängdhet och bristande självkontroll.
Han blandar aktuell forskning, egen erfarenhet samt erfarenheten av att ha arbetat med hundratals klienter i förändringsprocesser.

Ett mål med sina föreläsningar är att även bryta Tystnadskulturen - "om att lägga på locket" - på grund av dess förödande konsekvenser. Han menar att man måste glänta på det där som varit fördolt, instängt och förträngt och att förändring, på riktigt faktiskt går att uppnå.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

Föreläsningen fortsätter med B Robert Andersson
15.30

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

HVB- och Familjehemsdagen Umeå - 16 november 2021

Datum: 2021-11-16
Tid: 08:30-15:30
Ort: Umeå
Plats: Umeå Folkets Hus

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.


Vet du andra som borde gå på eventet? Fyll i deras mejladresser så bjuder vi in!

Åhörarmaterial

HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.

Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.

LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.