LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

HVB- och Familjehemsdagen på Scandic Star Lund

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på HVB och Familjehem. HVBGuiden.se arrangerar en HVB- och Familjehemsdag i Lund den 20 april 2023.

HVB-dagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placering eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting. Här träffar ni potentiella samarbetspartners, HVB- och Familjehem, tar del av senaste nytt och får massor med inspiration till ert dagliga arbete.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Lund den 20 april 2023. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Verktyg för att hantera utmanande situationer och svåra samtal med barn och vuxna"
Föreläsare: Angelica Frithiof har 27 års erfarenhet av att utbilda, inspirera och handleda personal inom socialtjänst, vård och omsorg i ämnen som rör bemötande, svåra samtal, ledarskap och etik i praktiken.
Denna föreläsning ger dig teoretisk och handfast kunskap runt utmanande situationer och svåra samtal i ditt arbete. I en allt mer tidspressad arbetsmiljö är behovet av nytänkande större än någonsin. Här får du direkt anpassad kunskap och praktiska verktyg för att på ett etiskt och kreativt sätt möta människor i olika situationer. Du kommer även att få lära dig om bemötande och arbetsglädje mellan kollegor. Genom att levandegöra teoretiska kunskaper med tydliga exempel och verkliga ”case” så skapar Angelica en utbildning som både ger energi, inspiration och konkret vägledning.

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
Föreläsningen fortsätter.
Föreläsare: Angelica Frithiof.


12.00 Lättare lunch

13.00

"Hunger, smärta och misär - att växa upp med en svårt alkoholiserad pappa och utvecklingsstörd mamma"
Föreläsare: Lisbeth Pipping, författare, beteendevetare, föreläsare med egen erfarenhet.
De hade inga lakan i sängarna. De var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Lisbeth och hennes två småsystrar växte upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa. I skolan blev hon svårt mobbad. Och omvärlden valde att blunda. Kyrkan – den som familjen var engagerad i – såg, men gjorde ingenting. Socialsekreteraren konstaterade att Lisbeths mamma var i nivå med en sexåring – men lät ändå barnen bo kvar. Ingen ville se att barnen stundtals svälte eller att de inte blev sedda. ”Jag överlevde min uppväxt men jag vill aldrig leva om mitt liv.” 
Lisbeth vågar prata om det som är tabu för så många – att faktiskt vara glad över att slippa sin mor. ”Det hade varit bättre om mamma inte hade fött oss tre syskon. Alla har rätt att bli föräldrar men skyddsnätet måste bli bättre om föräldraskapet inte fungerar.”
Idag lever Lisbeth ett bra liv, har två vuxna barn och föreläser och skriver böcker om hur viktigt det är att se barnets utsatthet, att sätta barnen främst. Vi måste våga kämpa för att alla barn har rätt till en bra barndom. Vi måste våga se med barnets ögon.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Drogmissbruk, livet som tung kriminell och att bryta med kriminellt nätverk"
Föreläsare: Maher Turkie, egen erfarenhet av gängkriminalitet och drogmissbruk, grundare till No2Crimes.
Den grova brottsligheten, främst det skjutvapenrelaterade våldet och sprängningar, har drabbat Sverige hårt. Vi läser dagligen om dessa våldsdåd.
Kriminella gäng slåss om drogmarknaden och allt fler faller offer för de knarkrelaterade krigen.
Det finns samband mellan drogerna, dödsskjutningarna och sprängningarna som förekommer nästan varje dag i vårt land.
Att vara kriminell har blivit ett yrke och de kriminella lever på droghandel.

Vi har bjudit in Maher Turkie som kommer att berätta om sitt drogmissbruk, livet som tung kriminell och att bryta med den kriminella världen.

Som tonåring tog han hand om sin mamma och sina syskon eftersom pappan inte var närvarande i hemmet. Han stod i valet att ta ett "vanligt" 9-17-jobb,
men trodde att snabba pengar var lösningen på hans problem och valde den kriminella banan. Hans dröm var att bli narkotikapolis men blev istället den polisen jagade.
Maher har suttit 6 år i fängelse, både i Sverige och utomlands.

Han försökte flera gånger lämna den kriminella världen och ett tungt drogmissbruk bakom sig. Vändpunkten kom när han på djupet började reflektera kring varför och
vilka han sårat genom sina vägval.

Med Mahers bakgrund i den kriminella sfären blir han ofta kontaktad för att ge en jordnära åsikt kring vad som sker på gatorna i våra städer.
Vilka är det som skjuter och varför? Hur kommer framtiden att bli? Vad kan socialtjänsten i sin yrkesroll göra åt problemen? 

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

HVB- och Familjehemsdagen Lund - 20 april 2023

Datum: 2023-04-20
Tid: 08:30-15:45
Ort: Lund
Plats: Scandic Star Lund

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.