LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

Klicka här för att fylla i anmälningsformuläret

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Vi kan inte blunda längre - drogerna har tagit över Sverige"
Föreläsare: Anders Öfvergård, krögare, föreläsare, programledare i den svenska dokumentären "Anders och knarket" på TV4 och han har även personliga erfarenheter av drogproblem.
Kriminella gäng slåss om drogmarknaden och allt fler faller offer för de knarkrelaterade krigen. Det finns samband mellan drogerna, dödsskjutningarna och sprängningarna som förekommit en hel del i Sverige den senaste tiden.
Kriminell har blivit ett yrke och de kriminella lever på droghandel.

I dokumentärserien "Anders och knarket" ger sig programledaren Anders Öfvergård ut på en resa genom Sverige för att ta reda på omfattningen av problemen orsakade av droger.
Anders besöker skolor, nattklubbar, förortskällare och småstäder över hela landet. Han träffar langare, odlare, brukare, offer - och de som gör allt för att bekämpa missbruket.
Han pratar även med ungdomar för att få deras syn på droger.

Vi har bjudit in Anders Öfvergård för att få en aktuell bild av drogerna i Sverige utifrån hans erfarenheter och för att få svar på:

Hur utbredd är narkotikan i Sverige?
Varför har drogkonsumtionen ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren?
Vilka krafter ligger bakom?
Hur ser det ut i skolorna?
Hur kommer drogerna hit/Hur smugglas de in?
Var sker handeln?
Hur kan inflödet bromsas?
Vad kan du i din yrkesroll göra åt problemen?

Drogerna är billigare än någonsin eftersom utbudet är större. Samtidigt är det otroligt enkelt att få tag på droger genom sociala medier.
"Drogerna är ett utbrett samhällsproblem och det har skett en normalisering som har tagit oss med stormsteg. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden längre."

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
Föreläsningen fortsätter med Anders Öfvergård.

12.00 Lättare lunch

13.00

"Gängkriminalitet, missbruk, utsatthet, våld och sexuella övergrepp"
Föreläsare: Robert Andersson, terapeut, författare och föreläsare som har utvecklat behandlingsprogram inom svensk beroendevård.
Robert växte upp i ett hem med alkohol- och drogmissbruk. Det förekom ofta häftiga bråk mellan föräldrarna och Robert utsattes regelbundet för våld. Han fann tillflykt hos sin stora förebild, sin farfar, men det var han som utsatte honom för sexuella övergrepp när Robert inte var mer än sju-åtta år gammal. Redan i tidig ålder blev Robert bråkig och ägnade sig åt vandalism. 15 år gammal hamnade han i ett problemområde i Uppsala, där hans frånskilda mamma bodde, och här blev det raka vägen in i gängkriminalitet och missbruk. Robert levde ett destruktivt liv fram tills han var 28 år, då han med hjälp av socialtjänsten fick komma till ett behandlingshem.
Robert har skrivit boken "Jag ska döda er alla". Det var de orden som ekade i hans huvud som barn - att ge igen med kraft.

Föreläsningens innehåll:
Drivkrafterna i kriminalitet, Tankemönster, Brottsprocesser, Den kriminella världsbilden, Faser i utveckling kriminalitet som livsstil, Att bemöta kriminella brukare - verktyg och arbetsmetodik samt bakomliggande faktorer som trauma och berövade behov.

Robert kommer även att berätta om sina egna erfarenheter kring kriminalitet, missbruk, våld och övergrepp.
Ett av hans mål med sina föreläsningar är att bryta tystnaden kring sexuella övergrepp mot barn.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

Föreläsningen fortsätter med Robert Andersson.

15.30

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Program

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.