LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

Klicka här för att fylla i anmälningsformuläret

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Vad händer i hjärnan när man blir beroende?"
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund är överläkare på Karolinska Institutet Stockholm, specialiserad inom utredning och behandling av bland annat ADHD och autismspektrumproblematik, och forskar idag kring samsjuklighet mellan ADHD, beroende och emotionell instabilitet med fokus på miljömässiga och ärftliga riskfaktorer.

För att kunna behandla och motverka missbruk måste vi förstå hur hjärnan fungerar. Därför är det nödvändigt att veta vilka riskfaktorer som finns, vilka varningstecken och vilka personer som vi ska vara mest observanta på.
Det här är en föreläsning som förklarar hur människan triggas av droger – oavsett om det är alkohol, droger eller spel – och att en beroendesjukdom oftast grundläggs redan i ungdomshjärnan. 

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Beroende och psykisk ohälsa: samsjuklighet hos barn, unga och vuxna" 
Föreläsare: Lotta Borg Skoglund, se ovan.

Upp till var tredje person som söker vård för psykisk ohälsa har redan en beroendediagnos. Visserligen finns det flera vägar in i ett missbruk, men tuffa ungdomsår är definitivt en vanlig anledning att testa droger. Forskning visar vidare att i ju yngre ålder det sker, desto större är risken att fastna i beroende. Alltså måste preventiva insatser sättas in i god tid, vilket i sin tur förutsätter tidiga och korrekta diagnoser.

12.00 Lättare lunch

13.00

"36 dagar på gatan – hemlöshet, missbruk och kriminalitet"
Föreläsare: Christoffer Hjalmarsson, fotograf, levde som hemlös under 36 dagar.
Niklas Nyberg, producent för dokumentärserien.

Dokumentärserien "36 dagar på gatan" har tilldelats pris för Årets fakta- och samhällsprogram på årets Kristallengala. Grattis!

I 36 dagar levde den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson som hemlös på Stockholms gator. Han dokumenterade de erfarenheter han fick med en videokamera.

Utan pengar, sovplats och utan sitt vanliga nätverk gav han sig ut i ett kallt vintrigt Stockholm, januari-februari 2018. Han levde sida vid sida med personer som av olika anledningar är hemlösa och fick ta del av deras starka berättelser.
Det är en evig jakt på mat, på värme, på pengar, tvål och vatten och en sovplats till natten. I de hemlösas värld kan behovet av en toalett vara plågsamt. Men värst är ändå jakten på drogerna: heroin, amfetamin, hasch eller alkohol. Ofta är de orsaken till att människor hamnar på gatan och ibland blir drogerna även trösten för de som hamnat där. Idag syns tyvärr även många ungdomar och pensionärer bland de hemlösa. De är ofta missbrukare, psykiskt sjuka, skuldsatta eller bara väldigt fattiga och vågar inte möta socialens krav utan föredrar att tillbringa nätterna i trappor, soprum eller på nattbussar. Att vara hemlös är ofta en skam och många drar sig för att söka hjälp. Den hårt ansträngda socialtjänsten behöver ökade resurser för att kunna möta dessa hemlösa. 

Serien har fått stor uppmärksamhet i både i radio och TV bland annat i Skavlans program.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Livet på gatan och om drogerna – men även vägen därifrån"
Föreläsare: Bim, en 26-årig tjej med erfarenhet av hemlöshet och drogmissbruk.
Kunskap kommer även från erfarenhet - därför har vi bjudit in Bim, som är en av dem som Christoffer träffade i TV-serien.
Hon har haft ett drogmissbruk sedan tonåren och varje dag var en förnyad jakt på pengar och heroin. Bim är en av Sveriges cirka 33 000 hemlösa och antalet ökar. I Stockholm lever 2 439 människor utan en egen bostad. En del kan hanka sig fram på soffan hos någon kompis, men för andra återstår till slut bara gatan.
(källa: Socialstyrelsen och Stockholms Stadsmission)

Här berättar Bim om livet i hemlöshet, om sitt drogmissbruk men även om vägen därifrån.

15.30

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Program

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.