LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

LSS-dagen på 7A Odenplan

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom LSS/SoL. LSSGuiden.se arrangerar en LSS-dag i Stockholm den 16 mars 2023.

LSS-dagen är mötesplatsen för er som arbetar med placeringar och biståndsbedömningar inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration för ditt dagliga arbete.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på LSS-dagen i Stockholm den 16 mars 2023. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar: brukar- och anhörigperspektiv"
Föreläsare: Thomas Nybom, föreläsare med egen erfarenhet och författare till boken "I dina ögon" som handlar om hur han tidigt anade något annorlunda hos sin dotter. Thomas har arbetat i mer än 35 år med personer med funktionsnedsättningar och han handleder och utbildar i ämnet neuropsykiatri kopplat till anhörigskap.
Thomas Nybom föreläser om hur det är att vara förälder till en dotter med neuropsykiatrisk diagnos.
Thomas anade tidigt att det var något annorlunda med hans dotter. 
Bristen på stöd från samhället drev dottern längre bort från sin pappa. Trots dotterns frånvaro fanns känslorna ständigt närvarande - sorg, ilska och frustration men även stolthet, glädje och hopp.
Föreläsningen handlar om att försöka vända svåra erfarenheter till något konstruktivt och problemlösande. Thomas tar oss med på en resa i ett fördjupat anhörig- men även brukarperspektiv.

10.15 Kaffe och mingel med utställarna.

11.00
Föreläsningen fortsätter.
Föreläsare: Thomas Nybom.

12.00 Lättare lunch

13.00

"Föräldraavdraget inom personlig assistans"
Föreläsare: Finn Kronsporre, jurist och konsult.
Från och med den 1 januari 2023 gäller nya regler om föräldraansvar inom personlig assistans. Reglerna innebär att det beträffande barn ska göras ett schabloniserat tidsavdrag (ett s.k. föräldraavdrag) från grundläggande och andra personliga behov vid bedömningen av rätten till och omfattningen av personlig assistans. Detta görs genom att handläggaren följer en tabell där olika tidsavdrag för olika åldrar anges.

Vi går igenom konsekvenser och inkonsekvenser beträffande detta tidsavdrag liksom vad handläggare och enskilda särskilt bör beakta vid bedömningen av rätten till och omfattningen av personlig assistans, när föräldraavdraget tillämpas.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Hantera konflikter och utmanande beteenden"
Föreläsare: Ida Lång, utbildad polis där hon huvudsakligen tjänstgjorde som ingripandepolis och arbetade parallellt som beredskapsförhandlare tillsammans med Regionala Insatsstyrkan. Idag jobbar hon som säkerhetskonsult på ett säkerhetsrådgivningsbolag som är inriktat på personsäkerhet, incident- och riskhantering.
Hur kan vi förebygga hot och våld på jobbet?
Hur ska vi bemöta utmanande beteenden samt hur kan vi aktivt jobba med att hantera stressreaktioner under akut stress?

I konflikthantering ingår att identifiera specifika risksituationer, ha kunskap om aggression, vara medveten om sig själv och de människor man möter. Föreläsningen ger kunskap om lågaffektivt- och stressreducerat bemötande.

Att förstå och bemöta aggressiva och utmanande beteenden är tillsammans med förebyggande åtgärder och klara strategier viktiga delar för att minimera och hantera hotfulla och våldsamma situationer.
Att tänka NÄR istället för OM och förstå vikten av mental förberedelse är två viktiga aspekter att sträva efter för att hantera en uppkommen situation.

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

LSS-dagen Stockholm - 16 mars 2023

Datum: 2023-03-16
Tid: 08:30-15:45
Ort: Stockholm
Plats: 7A Odenplan

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.