LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Boktips s. 26 (2022 nr1)

Bättre än perfekt: en självhjälpsbok för perfektionister

Av: Alexander Rozental

Perfektionism är ett komplicerat och sammansatt fenomen. Att vara noggrann, ambitiös och ha höga mål är förstås bra – men kan också vara stressigt, ångestskapande och riskera att ens nära relationer påverkas. ”Bättre än perfekt” förklarar och ger förståelse för perfektionistens beteende. Målet är inte att sänka sina ambitioner, utan att få ett mer flexibelt förhållningssätt till uppgifter, åtaganden och relationer. Då skapas utrymme för annat i livet än prestation. Om man är inflexibel och inte kan hantera nya situationer, har en dålig balans mellan krav och återhämtning, eller tolkar prestationer på ett sätt som fokuserar på fel, då mår man inte bra i längden. ”Bättre än perfekt” ger en nyanserad bild av perfektionismens för- och nackdelar och är en konkret handbok med verktyg för förändring i de delar som vållar problem i tillvaron. Alexander Rozental är legitimerad psykolog och universitetslektor vid Uppsala universitet. Han är även affilierad forskare vid Karolinska institutet och University College London.




Hon kallades hemmasittare: om skolan, tårarna och kampen i hallen

Av: Nadja Yllner

En reportageberättelse av grävande journalist Nadja Yllner. ”De senaste tio åren har antalet barn som uteblir från skolan, som utvecklar ångest, depression och som börjar äta antidepressiva läkemedel ökat oroväckande mycket. Den här boken handlar om just det, och om speciellt ett av alla dessa barn – mitt eget.” ”Hon kallades hemmasittare” är en bok för alla som brottas med sitt barn i hallen på morgonen, alla som mutar, vädjar, tjatar och kämpar med att få barnet till skolan. Här ges igenkänning och råd men också en skarp samtidsanalys. Varför är det så många barn som inte längre klarar av att gå till skolan? Och vad kan vi som individer och samhället göra åt det? Men framför allt är det en drabbande personlig berättelse om hur det gick till när Lova blev – och slutade att vara – hemmasittare.

Sagt om boken:
”Ett måste på läsa-listan för alla föräldrar, barn, skolpersonal och psykologer som berörs av problematiken.”
Psykologtidningen



Den omöjliga drömmen

Av: Pontus Holmgren

Är du i ett intensivt eller instabilt förhållande? En emotionell bergoch dalbana? Där du ofta går på äggskal? Vill du stanna, eller lämna, men kan inte? ”Den omöjliga drömmen” är en sann solskenshistoria om borderline personlighetsstörning. Pontus Holmbergs självbiografiska debut skildrar en lång kärleksrelation med borderline från ett anhörigperspektiv – i syfte att hjälpa och rädda andra. Cirka två procent av världens befolkning har borderline, något som inte bara påverkar personen med diagnosen utan även partners och andra närstående. Pontus Holmberg, 45 och bosatt i Stockholm, är den förste som har skrivit en bok om borderline ur en pojkväns perspektiv. Det tog nästan 17 år och blev en hoppfull bok som han säger att han själv hade behövt som ung när han inledde sitt komplexa förhållande med Grace. Den här boken vill lyfta det högaktuella och tidlösa ämnet ”psykisk ohälsa” så att fler kan få stöd och hjälp, både de med diagnoser och deras många närstående.



Konsten att mötas: från mingelångest till allvarliga samtal

Av: Kattis Ahlström, Stefan Einhorn, Ullakarin Nyberg

Författarna konstaterar att möten tillhör det mest centrala i livet, allt från tillfälliga träffar till relationer som varar livet ut. De kan vara lättsamma, knepiga, roliga, allvarsamma och komplicerade. Det finns möten som aldrig blir av och de som sker utan ord. Vissa möten hade vi helst velat undvika och andra skänker oss glädje. Det är i mötet vi kan finnas för varandra, räcka ut en stödjande hand och därmed bidra till att minska den känsla av ensamhet som plågar många idag. Genom att mötas kan vi också minska den själsliga ohälsa som finns runt om oss inte minst bland barn och unga. Kanske är det mer angeläget än någonsin att dela erfarenhet och kunskap om hur vi kan sänka barriärerna för att våga närma oss varandra. ”Vare sig det sker inom yrkeslivet eller utanför, oavsett om du tycker om att mingla eller hellre har ett djuplodande samtal, är det vår förhoppning att denna bok ska underlätta för människor att mötas. Vi tror nämligen att det är något vi kan lära oss att bli bättre på. Och vi är övertygade om att det är livsnödvändig kunskap.”



Fler artiklar Visa fler artiklar