LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Boktips s. 27 (2022 nr3)

Ekvilibrium

Av Simon Kyaga och Jonas Mattsson

När den exakthet och noggrannhet som följer av insamling av fakta kombineras med det subjektiva, flyktiga och gåtfulla uppstår nya tankar och insikter. Ett sådant äktenskap mellan psykiatrisk diagnostik och kreativitetsforskning är den här boken ett exempel på.

Psykiatern Simon Kyaga och hans kollegor har i sin forskning på Karolinska institutet visat att det finns ett tydligt samband mellan psykisk sjukdom och kreativ verksamhet. Detta samband ger oss nya insikter om kreativitetens ursprung och förutsättningar.

Tillsammans med journalisten Jonas Mattsson har han skrivit Ekvilibrium – om sambandet mellan galenskap och kreativitet. Några av världens mest betydande framsteg har formats av personer med mer eller mindre starka drag av bipolaritet, schizofreni, autism och adhd. En omgivning som erbjuder trygghet och tolerans för det annorlunda kan ge individen inre balans – ekvilibrium – som ger möjligheter att utöva konstnärlig verksamhet, göra geniala uppfinningar, lösa problem på nya sätt eller utföra andra former av nyskapande.


Kvinnors styrka: vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje

Av Denis Mukwege

Fredspristagaren Denis Mukwege föddes 1955 i dåvarande Belgiska Kongo. Under uppväxten upplevde han såväl den koloniala rasismen som det ekonomiska och moraliska sammanfallet under den framväxande diktaturen i Demokratiska republiken Kongo. Efter att ha utbildat sig till läkare och specialiserat sig på gynekologi har han med fara för sitt eget liv kommit att bedriva omfattande arbete för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i hemlandets decennielånga konflikter.

Han anses i dag vara världens ledande expert på behandling av våldtäktsrelaterade skador och hans holistiska arbetsmetoder har inspirerat flera andra initiativ världen över. Han har tilldelats EU-parlamentets Sacharovpris för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Tillsammans med människorättsaktivisten och överlevaren av sexuellt våld Nadia Murad tilldelades han 2018 Nobels fredspris. Nu berättar han sin egen och Kongos alla utsatta kvinnors historia.


Ut ur min kropp

Av Sara Meidell

”När det blir kväll, nästan natt, ordnar jag med balansräkningen. Vad behövs som minst för att hålla hjärnan stilla, slippa falla så olustigt ner i blodsockerfall eller sömnparalys under natten? Så tyst jag kan öppnar jag kylskåpet och tittar på allt jag inte kan äta, det ger en särskild frid.”

Sara Meidell skriver en smärtsamt uppriktig bok om ett liv med ätstörningar. Om att ha gått in och ut ur sjukdomen så länge hon kan minnas. Men det är också en bok om att vara kvinna och kampen för att vara mer än en kropp. Att genom att betvinga växandet, uppnå den totala kontrollen - och friheten. Endast då ges möjligheten att också vara ett huvud, ett rent intellekt.

Samtidigt skildras svältens ljuva rus, där klarhet uppnås och inget kommer åt en, inte ens den största smärta. Om att vara en mamma som inte äter lunch. Men också om det speciella systerskap som uppstår mellan självsvälterskorna, om kvinnorna som gått före i historien, hur hon får kraft och finner likheter med deras liv.


Min son Love

Av Örjan Gruden

Kärleken, sorgen och självmordet. En berättelse av en pappa som har förlorat sitt barn. ”Jag slänger snabbt iväg ett sms: Gör det inte Love samtidigt som jag går in till vardagsrummet och ber Milena ringa 112 och säger: Milena, vi behöver göra oss i ordning för att sticka. Jag är rädd att Love håller på att ta livet av sig.”

Min son Love är en berättelse författad av en pappa som har förlorat sitt barn. På ett närvarande och kärleksfullt vis berättar han om sina erfarenheter, sina reflektioner och om vad som ledde fram till ögonblicket då han inte längre hade sin son i livet.

Örjan söker modigt svar på frågan varför: Varför var döden ett alternativ för en ung man som hade så goda förutsättningar? Men framför allt är det en berättelse om odödlig kärlek, om vikten av att prata om sina upplevelser och om att bryta stigmat och tystnaden.

En bok till dig som vill förstå vad som kan ligga bakom ett självmord. Eller som lever med eller arbetar med ungdomar eller som kommer i kontakt med människor som mår psykiskt dåligt.



Fler artiklar Visa fler artiklar