När vi pratar om innovation är det lätt att bilder av nya produkter och avancerade teknologier dyker upp i huvudet. Men för social innovation står snarare människans beteende i centrum.
I ”Social innovation för hållbar utveckling” belyser forskare från olika discipliner och lärosäten nytänkande sätt att ta sig an de problem vi står inför. Bland annat vad gäller klimatförändringar, integration, ohälsa och ojämlikhet i samhället.
Ett av målen i Agenda 2030 handlar om att arbeta för en god och jämlik hälsa. Ett annat om att bevara skog och natur för en hållbar framtid. Båda dessa förenas i boken ”Social innovation för hållbar utveckling” i ett kapitel om naturbaserade interventioner. Det vill säga hur naturen kan fungera som en stresslindrande faktor, både för att förebygga psykisk ohälsa och främja välbefinnande för människor som mår dåligt.
– Det tycker jag är ett jättebra exempel på hur social innovation lika gärna handla om att gå bakåt till något som fungerade förut. Som att vara mer i naturen, utan skärmar fulla av intryck, städernas räta linjer, buller och biltrafik, fortsätter Karl Johan Bonnedahl.
Källa: www.umu.se
Ersta LSS har under fem år finansierat ett forskningsprojekt om Active Support, ett arbetssätt som hjälper personer med intellektuell funktionsnedsättning till ett mer självständigt vardagsliv. Projektet är nu avslutat och arbetssättet ska implementeras på alla Ersta LSS:s gruppbostäder. Läs mer
Verksamhetsfältet LSS är något som Ersta diakoni känner starkt för. Sedan LSS-verksamheten startade för fem år sedan har Ersta öppnat tio nya boenden. Fokuset har legat på Stockholm och Uppsala, och nu ser man framåt med ambitionen att bli ännu större inom LSS-området. Läs mer