LSSGuiden.se
LSSGuiden.se
Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
Glömt lösenordet?

Träning minskar alkoholsuget

I årets första nummer rapporterade vi om en studie som visat att ångestsymptom minskar vid fysisk träning. Nu kommer en studie från Karolinska Institutet som visar att konditionsträning och yoga är effektiva även som behandling av alkoholmissbruk.

De flesta med alkoholmissbruk söker aldrig eller får behandling trots negativa konsekvenser på både mental och fysisk hälsa. Enligt forskarna är upplevd stigma och missnöje med tillgängliga behandlingar vanliga hinder för att söka hjälp. Därför behövs effektivare och icke-stigmatiserande behandlingar för alkoholmissbruk.

– Vi har undersökt effekterna på alkoholkonsumtion av konditionsträning, som rekommenderas för allmän hälsa, och yoga, säger Mats Hallgren, projektledare, Institutionen för global folkhälsa.

Studierna visar att aerobic-träning och yoga var lika effektiva för att minska alkoholkonsumtionen som vanlig vård. 140 vuxna deltog i studierna – de hade aldrig tidigare sökt hjälp, var fysiskt inaktiva och hade diagnosen alkoholmissbruk.

– Minskningarna var statistiskt signifikanta och kliniskt meningsfulla. Detta är goda nyheter för det betyder att det finns potentiellt effektiva behandlingsmöjligheter för människor som inte vill söka behandling via specialistkliniker, säger Mats Hallgren.

Forskarna fann också att enstaka sessioner med aerobic-träning minskade suget efter alkohol, minskade ångesten och förbättrade humörtillståndet.

– Detta tyder på att den bästa tiden att träna är när suget är starkt, vanligtvis på eftermiddagen eller kvällen. Att regelbundet ersätta alkohol med korta sessioner av träning kan omkoppla hjärnan till att svara positivt på de belöningar som förknippas med träning, vilket resulterar i mindre sug, säger Mats Hallgren.

Det finns flera mekanismer som kan förklara fördelarna som träning har på alkohol-konsumtionen. Träning tenderar att få oss att må bra; det minskar stress och ångest genom neurofysiologiska effekter, som indirekt kan påverka alkoholkonsumtionen genom att minska suget, förbättra kognitionen och göra beteendeförändringar mer sannolika. 

Källa: www.forskning.se



Fler artiklar Visa fler artiklar