Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
< Tillbaka

Ersta LSS växer – startar nya boenden i Uppsala

Verksamhetsfältet LSS är ett område man känner starkt för inom Ersta Diakoni. Förra året startade Ersta fyra LSS-boenden i Stockholm, och fortsätter nu att växa genom att öppna två nya boenden i Uppsala. Regionens närhet till verksamheterna i Stockholmsområdet gör Uppsala extra lämpligt.

Ersta LSS är en del av Ersta Diakoni, Sveriges största idéburna vård- och omsorgsaktör med verksamheter inom många olika områden. Sedan 2020 ingår LSS som ett verksamhetsfält och man driver idag åtta gruppboenden i Stockholm län. Till hösten startar man två nya boenden i Uppsala.
– Vi driver ett äldreboende i Uppsala och har märkt att det finns ett stort intresse för oss som organisation i kommunen, så steget att fortsätta även med LSS kändes naturligt för oss, berättar Mathias Laurentz, områdeschef för Ersta LSS.

Närheten till Stockholm gör Uppsala lämpligt av flera skäl. Verksamhetschefen kommer ha tillgång till kollegorna i Stockholm och alla anställda kommer ha möjlighet att närvara på utbildningsdagar som hålls i Stockholm. De två gruppbostäderna ligger i områden som kommunen satsar på med ny bebyggelse och bra kommunikationer. Lite lugnare och lite avskilt men ändå nära centrumområdets stora utbud. Det blir 12 lägenheter, 6 i varje hus, med plats för lika många personer.
– Det här är fina och bra lägen för att bedriva LSS-boende. Och det finns fler områden i Uppsala som känns lämpliga som vi ska titta närmare på framöver, säger Mathias.

Ersta Diakonis uppdrag och syfte som idéburen organisation är att hjälpa och stötta fler. Behovet av fler LSS-boenden i Uppsala är stort, och Ersta LSS ser fram emot samarbetet med grannlänet.
– LSS är ett prioriterat område för oss. Vi tittar hela tiden på möjligheter att expandera i områden som passar med vår logistik och där kommunen är intresserad, fortsätter han.

Ersta LSS finansierar ett forskningsprojekt som syftar till att hjälpa de som lever med intellektuell funktionsnedsättning till ett mer självständigt vardagsliv. Projektet, ”Active support”, sker i samarbete med Marie Cederschiöld högskola, och bedrivs på flera av Erstas LSS-boenden.
– Det här är inget vi kan bedriva på helt nystartade boenden då det är så många grundläggande delar som först måste komma igång. Men på sikt ska alla boenden vara delaktiga, även de i Uppsala, berättar Mathias.

Eftersom projektet inte är avslutat finns inga färdiga resultat, men man ser goda indikationer på det betydelsefulla i ett högre självbestämmande och inflytande för de som bor på LSS.
– Vi arbetar med de här modellerna redan idag trots att projektet inte är avslutat. Arbetssättet är varken nytt eller ovanligt, men det har inte forskats på området tidigare. För oss är forskningsprojektets huvudsyfte att öka kunskapen inom, och utveckla, Ersta LSS som organisation. Men det kommer även gynna andra som arbetar inom LSS-området. Active support handlar om att göra rätt saker, att ha bra relationer mellan personal och boende. Det är bara så hjälpen blir riktig, avslutar Mathias.

Om verksamheterna

Angarns-Haga Gruppbostad i Vallentuna

Verksamheten vänder sig till personer i personkrets 1, LSS, män och kvinnor. Gruppbostaden, som har 6 lägenheter består av ett enplanshus och ligger på landet utanför Vallentuna. Alla lägenheter har egen uteplats. Vi har stora gemensamma utrymmen där du kan laga mat och umgås tillsammans med andra om du vill.

Läs mer om verksamheten

Arningetorpsvägens gruppbostad

Välkommen till vår gruppbostad på Arningetorpsvägen i Täby - en plats där sex nybyggda lägenheter kombineras med närheten till både badplatser och naturupplevelser. Här finns sex nyligen renoverade lägenheter som är belägna i ett nybyggt flerfamiljshus i området Hägerneholm i Täby. Varje lägenhet har sin egen rymliga balkong. Verksamheten vänder sig till personer i personkrets 1, LSS.

Läs mer om verksamheten

Koltrastvägens Gruppbostad

För oss på Ersta LSS är det viktigt att du som lever med en funktionsnedsättning ska kunna leva ett så aktivt och självständigt vardagsliv som möjligt. Dygnet runt finns det stöd du behöver på plats för att du ska kunna leva som du vill. Du har också en stödperson nära som finns lite extra för just dig och alla som jobbar hos oss har utbildning och erfarenhet.

Läs mer om verksamheten

Skölsta gruppbostad

I mysiga Skölsta, Uppsala, finns vår nybyggda gruppbostad, omgiven av villor och natur. Bland de många sevärdheterna i området finns museijärnvägen Lennakatten som har en hållplats i Skölsta, och precis utanför dörren breder det fina friluftsområdet Vedyxaskogen ut sig.

Läs mer om verksamheten

Törnby gruppbostad

Enplanshuset i Törnby, Uppsala är nybyggt och ligger lantligt i ett lugnt område med vacker utsikt över åkrar och ängar. Busshållplats finns precis utanför huset med buss till Skölsta samt Gränbystaden med restauranger, bio och köpcentrum.

Läs mer om verksamheten

Fler artiklar Visa alla artiklar

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

  • Lagstiftning
  • Barn och unga

Ersta Diakoni satsar på LSS-verksamhet

Ersta LSS växer med fyra nya boenden i Stockholmsområdet. Verksamhetsfältet LSS är relativt nytt inom Ersta, men ett område man känner starkt för och vill växa inom. Målet är att kunna hjälpa fler och att de som lever med en funktionsnedsättning ska kunna leva ett så aktivt och självständigt vardagsliv som möjligt. Läs mer

  • Reportage